Naujienos

Vykstantiems į Kanadą – nauji reikalavimai

Šių metų kovo 15 d. Kanada įvedė privalomą elektroninį kelionės patvirtinimą (angl. Electronic travel authorization). Nuo šiol visi Lietuvos Respublikos piliečiai, į Kanadą vykstantys trumpalaikiam vizitui ar turistiniais tikslais, privalo iš anksto užsiregistruoti internete http://Canada.ca/eTA ir gauti kelionės leidimą.

Paraišką dėl elektroninio kelionės leidimo galima pateikti tik oficialioje Kanados vyriausybės svetainėje. Keliautojai taip pat gali įgalioti trečiąją šalį, pavyzdžiui, kelionių agentą, šeimos narį ar draugą pateikti paraišką dėl elektroninio kelionės leidimo. Atsakymą dėl elektroninio kelionės leidimo keliautojas gauna į nurodytą el. pašto adresą per 72 val. Jeigu keliautojas negavo atsakymo per numatytą terminą, jis gali nusiųsti raštišką užklausą arba patikrinti paraiškos statusą čia. Elektroninio patvirtinimo kaina yra 7 CAD. Patvirtinimas galioja tiek, kiek ir keliautojo pasas, tačiau ne ilgiau nei 5 metus.

2016 m. kovo 15 d. – lapkričio 9 d. buvo pereinamas laikotarpis, kurio metu Kanados pasienio tarnybos lanksčiau vertino elektroninio kelionės leidimo turėjimą. Tačiau nuo lapkričio 10 d. visiems Lietuvos piliečiams, keliaujantiems į Kanadą, šis leidimas tapo privalomas. Neturėdamas kelionės leidimo, žmogus gali būti neįlaipintas į lėktuvą ir neįleistas į Kanadą.

Primename, kad šie reikalavimai negalioja:

  • Lietuvos piliečiams, vykstantiems ilgalaikiui vizitui į Kanadą, taip pat studijų ar darbo tikslais bei nuolatiniams Kanados gyventojams. Jiems ir toliau reikalinga viza ar leidimo gyventi kortelė.
  • Lietuvos piliečiams, keliaujantiems į Kanadą žemės transportu (iš JAV į Kanadą automobiliu). Ši nauja tvarka galioja tik skrendantiems į Kanadą arba keičiant lėktuvą Kanadoje.
  • Lietuvos piliečiams, turintiems tuo pačiu ir Kanados pilietybę. Šie asmenys neturi galimybės gauti elektroninio kelionės leidimo, tad į Kanadą turėtų keliauti su savo Kanados piliečio pasu. Jeigu jų Kanados piliečio pasas nebegaliojantis, šie asmenys turėtų kuo skubiau kreiptis į artimiausią Kanados ambasadą. Iki 2017 m. sausio 31 d. Kanados piliečiai, esantys tuo pačiu ir kitos valstybės piliečiai, išskirtinais, neatidėliotinos kelionės atvejais galės gauti leidimą (per 24 val.) vykti į Kanadą su negaliojančiu Kanados piliečio pasu. Daugiau informacijos http://www.cic.gc.ca/english/visit/dual-canadian-citizens.asp.